Zo stel je een verlichtingsplan op voor je huis: advies van een elektricien! 

Verlichting heeft een groot effect op de sfeer binnen de ruimtes van je woning. Het is om deze reden belangrijk om bij het inrichten van je kamers na te denken over een samenhangend verlichtingsplan. Voor welk type lampen kies je binnen een ruimte? Sluit je deze lampen aan op een schakelaar, of juist op een dimmer? Kies je voor een klassieke lamp, of voor slimme verlichting? In dit artikel geeft een elektricien uit Rotterdam enkele tips, die je helpen om tot een verlichtingsplan voor jouw woning te komen. 

Om direct een voorbeeld te noemen: houd rekening met Bouwbesluit 2012. In dit document zijn richtlijnen opgenomen voor het gebruik van verlichting in een badkamer of keuken. Hier moet er een minimale afstand zitten tussen een waterpunt en de aansluiting van de verlichting. 

Bepaal het gebruik van een ruimte in huis 

Stel voor iedere ruimte in huis vast, op welk moment van de dag je er gebruik van maakt. Het is bepalend voor het type verlichting wat je hier aansluit. Denk aan het verschil tussen een kantoor en woonkamer. In een kantoor aan huis is het voornamelijk belangrijk dat je voldoende licht hebt en een hoge intensiteit, daar waar je de lampen in de woonkamer wilt kunnen dimmen aan het eind van de middag. 

Maak onderscheid tussen ruimtes met schakelaar en dimmers 

Op basis van het beoogde gebruik van een ruimte kun je onderscheid maken tussen schakelaars en dimmers. Neem het voorbeeld van net; in een kantoor aan huis volstaat een klassieke schakelaar. In de woonkamer heb je baat bij een dimmer, wat bijvoorbeeld ook geldt voor de slaapkamer en eventueel de badkamer. In plaats van een dimmer zou je ook voor slimme lampen in deze ruimtes kunnen kiezen. De slimme lampen zijn via een app op je telefoon te dimmen.  
 

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder