Zo houd jij jouw dakgoot schoon

Een daklekkage is enorm vervelend en wil je uiteraard het liefst voorkomen. Er zijn diverse manieren om een lekkage dak te vermijden, aangezien een lekkage op allerlei verschillende manieren kan ontstaan. Een daklekkage ontstaat in Nederland echter het vaakst door een verstopte dakgoot. Het is dus belangrijk om jouw dakgoot regelmatig te controleren op een eventuele ontstopping.

Indien de dakgoot verstopt raakt, kan het regenwater niet goed afgevoerd worden, waardoor het water zich opstapelt. Op termijn kan die opstapeling van water leiden tot een daklekkage. Om de verstopping van de dakgoot tegen te gaan, is het belangrijk dat jij jouw dakgoot schoon houdt. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leg ik stapsgewijs uit hoe jij het best jouw dakgoot schoon kunt houden.

Hoe vaak moet ik mijn dakgoot onderhouden?

In Nederland hebben wij te maken met wisselvallig weer. Zo was het vorige week erg zonnig en zaten wij massaal op het terras, terwijl wij deze week allemaal handschoenen dragen. Door het wisselvallige weer, heeft ook de natuur het zwaar te verduren. Door de kou verliezen zij hun takjes en bladeren, die vervolgens weer groeien gedurende de zonnige dagen. De takjes en bladeren komen op de daken van woningen terecht, waaronder in de dakgoot. Dit leidt tot een verstopping. 

Het is aan te raden om de dakgoot eenmaal per jaar te controleren op een eventuele verstopping. Hierbij is het verstandig om deze controle na de herfst te laten plaatsvinden. Na de herfst zijn de meeste bladeren en takjes gevallen, aangezien de temperaturen snel dalen. Zorg dat jij een moment uitkiest dat het niet vriest, aangezien het vuil dan lastiger te verwijderen is. 

Zelf doen?

De dakgoot is gemakkelijk zelf schoon te maken, aangezien jij enkel gebruik maakt van gereedschap dat jij hoogstwaarschijnlijk al in huis hebt: ladder, werkhandschoenen, tuinschepje, vuilniszak, tuinslang, schuurspons, bezem, stoffer en blik.

Hoe moet ik mijn dakgoot schoonmaken?

  • Plaats een ladder tegen de muur in de hoogte in te komen;
  • Trek jouw werkhandschoenen aan om jouw handen te beschermen tegen het vuil;
  • Schep met een schepje het losse vuil uit de dakgoot;
  • Spoel de dakgoten schoon aan de hand van een tuinslang, hierbij zal ook het ingevreten vuil verwijderd worden;
  • Indien er alsnog hardnekkig vuil overblijft, kun je dit vuil verwijderen met een schuurspons;
  • Veeg het vuil op.
     
Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder