Nieuwe voordeur kopen? De belangrijkste aandachtspunten

Overweeg je om een nieuwe voordeur te kopen? Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In dit blog vertellen we je precies welke zaken dat zijn.

Het materiaal

Voordeuren zijn leverbaar in verschillende materialen, namelijk aluminium en hout. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen.

Houten voordeuren

Houten voordeuren hebben als voordeel dat ze toepasbaar zijn op vrijwel iedere type woning. Van moderne woningen tot aan woningen met een landelijke uitstraling. Bovendien is hout relatief gezien goedkoop waardoor de voordeuren voor de meeste mensen betaalbaar zijn.

Het nadeel van hout is dat je het moet onderhouden. Eens in de paar jaar moet je het hout een verfbeurt geven, zodat het tegen de weersinvloeden beschermd blijft.

Aluminium voordeuren

Voordeuren van aluminium zijn de ideale oplossing als je de voordeur niet wilt onderhouden. Bovendien is de werking van aluminium minimaal. Hiermee bedoelen we dat het nauwelijks uitzet en krimpt. Daardoor ontstaan er geen kieren waar tocht en kou door naar binnen kunnen komen. Bij een houten voordeur kun je daar wel last van krijgen.

Aluminium voordeuren zijn leverbaar in tal van uitvoeringen. Bijvoorbeeld met ramen of een bijpassende brievenbus. Het nadeel van een aluminium voordeur is dat ze zeer kostbaar zijn. Je bent zomaar €3.000,- tot € 4000 kwijt. 

Daartegenover staat dat je voor dat geld een mooie aluminium voordeur op maat hebt die tientallen jaren mee kan gaan. Bovendien bespaar je op de onderhoudskosten waar je bij een houten deur mee te maken krijgt.

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde van je nieuwe voordeur is belangrijker dan ooit. De energieprijzen reizen immers de pan uit waardoor het loont om ervoor te zorgen dat je woning, en dus ook de deur, goed geïsoleerd zijn. De isolatiewaarde van de voordeur wordt uitgedrukt in een zogenoemde ‘RC-waarde’. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.

Goede sloten

Een belangrijk aspect van iedere voordeur zijn de sloten. Let er daarom op dat bij het uitkiezen van een deur de sloten die worden meegeleverd inbraakwerend zijn. Je kunt eventueel ook later de sloten van de voordeur vervangen. Maar wij raden je aan om een deur te kopen waarbij direct de juiste sloten worden geleverd zodat je in één keer klaar bent.

De uitstraling van de deur

We stipte dit aspect al even aan toen we het over de materialen van de voordeuren hadden. Maar de uitstraling is zo belangrijk dat we het nog even apart willen benoemen. Als vuistregel kun je stellen dat wanneer je een landelijke woning hebt een houten deur waarin de houtstructuur goed zichtbaar is de mooiste oplossing is. Heb je een moderne woning? Dan is het vaak zo dat een aluminium voordeur net even wat strakker en mooier staat.

Garagedeuren en voordeuren

Heb je een garagedeur? Weet dan dat het mogelijk is om de garagedeur en de voordeur op elkaar af te stemmen. Op die manier ontstaat er een mooi geheel. Zo kun je bijvoorbeeld een kanteldeur met bijpassende doorloopdeur kopen en daarbij direct een bijpassende voordeur aanschaffen.

Het beste is om de garagedeur en de voordeur van hetzelfde merk te kopen. Op die manier komen de kleuren en uitstraling van de deuren het beste tot hun recht. Een voorbeeld van een merk dat zowel voordeuren als garagedeuren levert is het Duitse merk Hörmann.
 

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder