Natuurstenen tegels aanleggen

Een natuurstenen terras staat prachtig, maar is ontzettend lastig om zelf aan te leggen. Het vereist dan ook de nodige kluservaring. De fundering hierbij is het allerbelangrijkste, anders kan het pad na verloop van tijd gaan inzakken en gevaarlijk worden. Hieronder staat hoe je stap voor stap natuurstenen tegels aan kunt leggen. Volg onderstaande stappen of laat je helpen door een deskundige!

Stap voor stap

1. Soort natuursteen kiezen.

We kunnen op de dag van vandaag wel duizenden natuursteensoorten onderscheiden. We kunnen ze onderverdelen in een aantal grote groepen, hierbij kun je denken aan: marmer, witsteen, graniet en blauwe steen (arduin).

2. Fundering uitgraven.

Als je kiest voor tuinbestrating, volstaat een fundering van gestabiliseerd zand. Bij het tellen van de dikte van de tegels mag je er 10 tot 15 cm bijtellen, dit wordt de fundering. Ook moet je denken aan de afwatering en voorzie de vereiste hellingsgraad. Sla om de meter een paaltje in de grond en geef daarop aan hoe hoog de tegels moeten komen. De aftekening, gezien vanaf het eerste paaltje, zet je over naar de volgende paaltjes. Op die manier kun je een verval van 1 tot 2 cm creëren. Zorg ervoor dat het water wegvloeit van het huis. Daarbij moet de aansluiting van de tegelvoer met de gevel lager liggen dat het niveau van de waterkering.

3. Boordstenen plaatsen.

Je kunt boorstenen plaatsen om te voorkomen dat de tegels in de toekomst zullen verplaatsen onder druk. Bij de plaatsing van de boorstenen dien je rekening te houden met de grootte van de tegels en de breedte van de voegen. Zo heb je achteraf minder snijwerk! De boorstenen kun je vast in de beton zetten.

4. Waterdoorlatende onderlaag voorzien.

Voorzie een drainerende fundering met korrelbeton op een drainerende en getrilde laag (grind/zand). De samenstelling van korrelbeton is: 150kg per m³ granulaten 8/22 of 10/20.

5. Gestabiliseerd zandbed aanleggen.

Gestabiliseerd zand kun je maken uit een mengsel van 10 delen zand per deel cement. Het is de bedoeling om het gestabiliseerde zand te harken over het uitgegraven oppervlak tot het ongeveer op het niveau van het uiteindelijke tuinpad of terras ligt. Stukken die groter dan 35 vierkantenmeter zijn of langer dan 7 meter, voorzie je van een uitzettingsvoeg dwars door zandbad en legmortel. Aan de aansluiting met de gevel dien je ook een uitzettingsvoeg te voorzien met een waterdichte, elastische voeg (profiel of kit). Druk vervolgens het gestabiliseerde zand vast aan met de trilplaat. Daarna kun je het zandbed ''afreien''. Sla twee aluminium profielen tot op het gewenste niveau in de stabiele laag, en trek de afreilat over de twee profielen naar je toe om overtollige stabilisé weg te nemen. Maar let op: de profielen mogen niet verder dan de lengte van de afreilat uit elkaar liggen! Eventuele kuilen kun je opnieuw bijvullen met wat gestabiliseerd zand. Na het afreien neem je de profielen weg en vul je de sleuven onder de profielen bij met gestabiliseerd zand. Bij een breed oppervlak leg je één van de twee latten aan de andere kant om een ander gedeelte van de het zandbed af te reien. Laat tenslotte het zandbed uitharden.

 6. Tegels plaatsen.

De tegels mogen in 3 tot 5cm in de legmortel geplaatst worden. Het soort legmortel stem je af op de gebruikte natuursteen en in overleg met de handelaar. Druk vervolgens de tegels vast in de mortel en bewaar steeds dezelfde tussenafstand met tegelkruisjes. De voeg mag tussen de 3 en 25mm breed zijn. Gekalibreerde tegels zijn allemaal even dik, maar andere natuurstenen tegels kunnen wel verschillen in dikte per tegel. De legmortel is dik genoeg om dergelijk verschillen in weg te werken. Controleer uiteindelijk met de waterpas of de tegels vlak en op dezelfde hoogte liggen.

 7. Voegen afwerken

Kies voegspecie in een kleur die aansluit bij de kleur van de gebruikte natuursteen. In de handel vind je diverse kant-en-klare mengsels die goed geschikt zijn voor buitentoepassingen. Strijk vervolgens het voegmiddel met een vloertrekker in de voegen. Wacht totdat de voegen halfdroog zijn en verwijder dan het overtollige voegsel met een vochtige spons. Reinig vervolgens opnieuw de voegen op het moment dat ze volledig uitgehard zijn. Hardnekkige resten kun je verwijderen met een speciale reiniger, denk bijvoorbeeld eens aan: cementsluierverwijderaar.

Benodigdheden

 • Boordstenen 

 • Natuurstenen tegels 

 • Legmortel 

 • Zand

 • Cement

 • Voegmiddel

 • Spade

 • Trilplaat

 • Hark

 • Afreilat

 • Aluminium profielen

 • Waterpas

 • Rolmeter

 • Spankoord en paaltjes

 • Vloertrekker

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder