Lichtschakelaar aansluiten

Een lichtschakelaar kan na jaren gebruik het begeven. Maar het kan ook zo zijn dat je de lichtknop gewoonweg niet meer mooi vindt. Geen paniek, het is best eenvoudig om een lichtschakelaar te vervangen! Wat je wel nóóit mag vergeten is om eerst de stroom uit te schakelen. Haal vooraf dus eerst alle spanning er af door groepen schakelaar uit te zetten.

Stap voor stap

Stap 1: Verwijder de schakelaar

Stap één is dan ook om de stroom uit te zetten van de lichtschakelaar. Bij sommige schakelaars wordt het afdekkapje vastgeklemd aan de binnenkant, andere zijn vastgeschroefd. Vervolgens verwijder je het afdekkapje en de lichtschakelaar. Daarna maak je de aansluitdraden van de schakelaar los. Hiervoor kun je de schroeven van de draden lossen draaien, zo worden de draden niet meer geklemd.

Stap 2: Monteer de nieuwe schakelaar

Zodra dit klusje geklaard is, kun je de nieuwe lichtschakelaar pakken. Schroef de elektriciteitsdraden vast onder schroefjes van de nieuwe schakelaar. Plaats daarna de schakelaar terug en zet het afdekkapje en de bedieningsknop op hun plek. Zet vervolgens de stroom weer aan en controleer of de schakelaar het ook daadwerkelijk doet.

Tips van de klussers

  • Klus veilig!

  • Schakel eerst de groep waar de lichtschakelaar op aangesloten is uit!

  • Draden die hebben vastgezeten onder een schroefje, en daardoor beschadigd zijn, moet je soms opnieuw strippen om een goed contact te garanderen.

Benodigdheden

  • Nijptang

  • Striptang

  • Schroevendraaier

  • Nieuwe schakelaar

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder