Iedere klus begint met een goede voorbereiding

Het blijkt dat er jaarlijks nog te veel ongelukken gebeuren tijdens bouw- en verbouwwerkzaamheden, in voornamelijk kleine bouw projecten. Uit een nieuwsbericht van vandaag blijkt dat er jaarlijks vijf mensen om het leven komen en er tientallen gewond raken door bijvoorbeeld een val van een ladder of steiger. Voor de Inspectie SZW is dit aanleiding geweest om de komende drie weken extra te controleren op het veilig gebruik van ladders en steigers. De inspecteurs zullen in het hele land bouwlocaties van nieuwbouwprojecten en van verbouw- en reparatiewerkzaamheden (ook bij particulieren) bezoeken. Bij overtredingen worden waarschuwingen of boetes uitgedeeld.

Goede voorbereiding is het halve werk
Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, en zo ook bij bouw- of verbouwwerkzaamheden. Een aantal ongelukken ontstaan nog altijd door slordigheid, gemakzucht en een matige voorbereiding. Het aantal ongelukken kan sterk dalen op he moment dat de werkzaamheden beter worden voorbereid. Het is daarom dan ook verstandig om ruim de tijd te nemen om je klus goed voor te bereiden. Bedenk daarbij of je de klus zelf wel kunt uitvoeren en wat voor hulp je daarbij nodig hebt. Probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren bij speciaalzaken, een vakman of bekenden die de klus al eens hebben uitgevoerd. Maak daarna een planning van de werkzaamheden. In deze planning leg je duidelijk vast wanneer je wat moet doen en hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben. Neem ruime marges en ga nooit overhaast te werk, liever iets later dan onveilig!

Veilig klussen
Je dient ook tijdens de voorbereiding na te denken over het gereedschap en de benodigde materialen. Bedenk of je het juiste gereedschap hebt voor de klus en of je hier zelf wel veilig mee om kunt gaan. Als voorbeeld: bij het leggen van een houten vloer heb je een goede decoupeerzaag nodig en een degelijke werkbank. Daarbij is het van belang om altijd de gebruiksaanwijzingen goed door te lezen voordat je iets gaat gebruiken. En als je met giftige stoffen gaat werken, zoals het bestrijden van mos, dan is het raadzaam om werkhandschoenen en een mondkap te dragen. Echter zijn werkhandschoenen ook fijn wanneer je met glas- of steenwol te werk gaat. Scherpe vezeltjes van glaswol kunnen namelijk kleine verwondingen aanrichten.

 

Verzekeren
Ongelukken kunnen uiteraard ook schade veroorzaken. Om die reden is het belangrijk om je verzekering nog eens te checken voordat je aan een klus begint. Als je bijvoorbeeld vrienden of familie vraagt om jou te helpen met klussen, ga dan ook na of zij een goede aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze verzekering dekt de schade die wordt veroorzaakt aan jou of andermans eigendommen. Op het moment dat je bij een verbouwing een aannemer inschakelt, dan is het van belang om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Deze verzekering dekt de kosten van de rechtsbijstand in het geval je een juridisch conflict krijgt met je aannemer.

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder