Hoe kies je de beste kozijn

Als je een nieuwe kozijnen gaat kopen zijn er meerdere dingen waar je aan moet denken. Belangrijk is om je eisen te stellen. Waarvoor wil je gaan? Wil je een kozijn dat er mooi uit ziet vooral, of hecht je meer waarde aan onderhouds vriendelijk heid? Met dit soort overwegingen kan je dan tot een juiste materiaalkeuze komen voor je nieuwe kozijn.

Isoleren

Een heel belangrijk doel van een kozijn, is het isoleren van je huis. Het is datgene wat een verbinding maakt tussen je ruit en je muur, om zo de warmte die anders zou ontsnappen vast te houden, waardoor het dus warmer blijft binnen in je huis. Daarom wil je dus dat je een kozijn hebt dat goed aansluit, waardoor er dus geen tocht doorheen gaat, maar ook dat het materiaal goed functioneert als isolator. Dit goed functioneren van het materiaal zal een probleem zijn. Zowel hout, als kunststof, als metaal kunnen prima isoleren en kunststoffen die hiervoor worden gebruikt worden daar vaak zelfs op ontworpen. Isolatie is dus vooral de installatie erg belangrijk voor.

Onderhoud

Om je kozijn goed te houden zul je wat onderhoud moeten plegen. Bij hout heb je best wat onderhoud te doen. Hout moet zo nu en dan geverfd worden, omdat het anders zal gaan rotten en dat is iets dat best wat werk is als je veel kozijnen hebt. Maar natuurlijk kan je dit gewoon doen tegelijkertijd met al je andere houtwerk. Maar de kozijnen fabriek levert meer dan alleen hout. Ook worden er kozijnen gemaakt van kunststof. Dit soort materiaal wordt zo gemaakt dat het goed geschikt is en dus ook zo onderhoudsvriendelijk mogelijk. Dit is dus materiaal dat lang meegaat zonder er al te veel aan te doen. Hetzelfde geldt voor metaal dat hiervoor gebruikt wordt. Dit is metaal dat met bepaalde technieken zo gemaakt is dat het niet zal roesten en zal dus lang mee gaan.

Voor de mooi

Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Het moet ook een beetje mooi staan op het gebouw. Daarvoor is de keuze natuurlijk geheel persoonlijk. Hoewel veel mensen het traditionele houten kozijn het mooist vinden, kan het ook zijn dat mensen kunststof of metaal juist wel modern vinden staan. Natuurlijk kan het ook een combinatie zijn met de andere overwegingen. Dat je kunststof niet persé het mooist vindt, maar dat geen afknapper vindt ten opzichte van de voordelen die het heeft.
 

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder