Grote klussen in huis: zelf doen of een professional inschakelen?

Een huis is nooit af. Is de ene klus net afgerond, dan heb je vast alweer een idee wat het volgende op de planning gaat zijn. Kleine klussen kunnen vaak in een dag gedaan worden, maar grote klussen vragen de nodige voorbereiding. Voordat je je blind staart op alles wat erbij komt kijken, is het soms slim om een professional in te schakelen. Een professional weet namelijk precies wat er van begin tot eind moet gebeuren. In dit blog nemen we drie klussen onder de loep: een serre aanbouwen, zonnepanelen plaatsen en een open trap renovatie.

Verlenging van je woning

Wil je de woning meer betrekken bij de tuin? Dan is een serre de perfecte oplossing. Met een serre kan je het hele jaar door van je tuin genieten waardoor je voor je gevoel het hele jaar door ‘buiten’ zit. Veel mensen toveren de serre om tot een gezellige zithoek, eethoek of tuinkamer. Door een dergelijke aanpassing voelt het huis ineens meters groter. Maar wat komt er allemaal kijken bij het aanbouwen van een serre? Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken welke vergunningen je eventueel nodig hebt en aan welke eisen en regels een serre moet voldoen. Vervolgens kan het creatieve proces beginnen. Wat worden de maten? Welke uitstraling wil je dat de serre krijgt? En welk materiaal wil je gebruiken? Vergeet daarbij niet de vloer. Als je daar vervolgens allemaal uit bent, kan er een prijs berekend worden. Of je het zelf doet of laat doen heeft natuurlijk veel invloed op de prijs. Wij raden aan om het alleen zelf te doen als je een ervaren klusser bent of een aantal handige vrienden hebt.

klimaatbewust

Als je van plan bent je huis energieneutraal te maken, kun je haast niet meer om zonnepanelen heen. En met de belastingvoordelen die eraan hangen is deze investering wel erg interessant. Bij het installeren van de panelen komt een hoop kijken, dus het is aan te raden een professional in te schakelen. Alleen de échte handige Harry’s kunnen overwegen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het begint allemaal met het maken van een legplan. Leg je ze horizontaal of verticaal? Richting het zuiden of een andere kant? Met een duidelijk plan kun je berekenen wat je nodig hebt aan materiaal zoals rails en dakhaken. Als je alle spullen in huis hebt, kan er begonnen worden aan de installatie. Zorg ervoor dat je dat op een bewolkte dag doet, want door de weerkaatsing van de zon kunnen ongelukken gebeuren. Bij de installatie steekt vooral het leggen van de bekabeling heel nauw. Het is namelijk erg belangrijk dat alles volledig waterdicht is en dan met name het gat waardoor de kabels het huis in gaan. Je wilt natuurlijk niet dat er lekkage ontstaat. 

Ook het plaatsen van een omvormer en het aansluiten van de zonnepanelen is een vak apart. Hierbij is het belangrijk dat de panelen in lusvorm worden aangesloten. Al met al kunnen we wel concluderen dat je het plaatsen van zonnepanelen wellicht toch beter uit kunt besteden aan professionals. Veiligheid staat tenslotte altijd voorop.

Geef je open trap een nieuwe look

Naast het bouwen en plaatsen van nieuwe dingen, is er ook veel wat gerenoveerd kan worden, zoals een trap. Je kunt er natuurlijk voor kiezen je trap volledig te vernieuwen, maar vaak is een opknapbeurt al voldoende én een stuk voordeliger. De goedkoopste optie is om de trap alleen een likje verf te geven. Echter blijven deuken en krassen dan zichtbaar. Wil je dat niet, dan is het slim om een professional in te schakelen, bijvoorbeeld iemand van Stairz Traprenovatie, om de treden te laten bekleden met laminaat of PVC. Bij een open trap kun je kiezen tussen een enkelzijdige renovatie waarbij iedere trede van een overzettrede wordt voorzien of voor een volledige renovatie waarbij ook de onderzijde van de trede wordt meegenomen. De keuze aan dessins is enorm, denk bijvoorbeeld aan een houtlook of betonlook. Op die manier kun je de trap volledig naar jouw hand zetten.
 

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder