Buitenmuur schilderen

De lente staat weer voor de deur, wie wilt er nu niet lekker van het terras en de tuin genieten? Het enige wat jou dwarszit is dat de buitenmuur een nieuw likje verf kan gebruiken. Geen paniek: wij helpen jou op weg! Het is zo gebeurt! Zo kun je weer genieten van een mooie buitenmuur.

Stap voor stap

Stap 1: Herstel de muur

Voordat je begint met verven is het nodig eerst de muur te herstellen van eventuele voegen, barsten enzovoort. Als je merkt dat de muur last heeft van mos, dien je deze ook eerst te verwijderen. Reinig vervolgens de muur met een ontvettend werkende substantie. Als de muur recent geverfd is, krab dan met de schraper of schildersmes de onderdelen los die niet vastzitten. Schuur vervolgens met schuurpapier de blinkende verfdelen ruw.

Stap 2: Kies je verf

Kies de verf voor de buitenmuur: je hebt de keus uit verf op basis van water of synthetische verf. De kenmerken voor verf op waterbasis zijn: makkelijk aan te brengen, kleur verandert niet, geurloos en snel drogend. Deze verfsoorten omvatten acryl- en vinylverven en de latexverven. Het gereedschap kan gereinigd worden met water. Daarentegen zijn kenmerken van synthetische verf: minder goed voor het milieu en gevoeliger voor verkleuring, ook makkelijk aan te brengen en snel drogend (24 uur). Deze verven omvatten alkyde-, glyceroftalische-, cellulose- en polyurethaanverven. Het gereedschap kan met white spirit gereinigd worden.

Stap 3: Start met verven!

Allereerst breng je een grondlaag of primer aan. Deze laag zorgt voor de samenhang tussen het oppervlak dat moet bedekt worden en de afwerkingslaag. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing door om de meest geschikte primer te gebruiken. Op het moment dat je met een borstel werkt, dop dan het haar op één derde van zijn hoogte in de verf. Verwijder vervolgens het teveel aan verf door de borstel tegen de rand van de pot aan te drukken. Het is altijd beter verschillende goed verdeelde lagen aan te brengen. Houd de borstel stevig vast om grote oppervlakken te verven. Houd daarbij de kwast vast tussen de vingers, als een potlood, voor fijn werk. Breng de verf aan van boven naar beneden. Wissel de verfrichting af door verticale, vervolgens horizontale lagen aan te brengen. Strijk open door met de borstel zonder verf lichtjes over het oppervlak te gaan.

Tips

Als je graag met een verfroller werkt, drenk deze dan voor de helft in de verf. Rol hem op het lekrooster uit om de verf te verdelen over de hele rol en om de overtollige verf te verwijderen.

Benodigdheden

  • Staalborstel

  • Schraapmes of krabber

  • Fijne handborstel

  • Schuurpapier

  • Grote blokborstel

  • Speciale gevelrol

  • Verfbak en verdeelrooster

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder