April in je tuin

Meer groen, meer licht, meer leven. De lente komt er steeds meer aan nu het april geworden is. Naast dat er spontaan van alles begint te bloeien in je tuin, brengt het ook een stukje onderhoud mee. Lees wat je deze maand te wachten staat op tuingebied, zodat alle kleuren die nu langzaam naar boven komen ook volgende maand nog te bewonderen zijn.

Snoeien doet bloeien

Nadat vorige maand het meeste werk al is verzet op het gebied van snoeien, is het deze maand een kwestie van bijwerken. De heg of heideplanten hebben deze maand behoefte aan een extra knipbeurt, maar het kan zeker geen kwaad om gewapend met de snoeischaar je tuin door te gaan. Let hierbij in het bijzonder op je rozen. April is namelijk wel de uiterste maand om je rozenstruik onder handen te nemen.

Ook als je tuin nog niet helemaal naar wens is, dan is dit een uitstekende maand om bijvoorbeeld je bollenvoor de zomer in de grond te stoppen of je kuipplanten naar buiten te halen. Om deze laatste groep langzaam te laten wennen aan de andere temperaturen is het aan te raden om ze de eerste dagen alleen overdag buiten te laten staan op bijvoorbeeld je terras en ‘s nachts weer naar binnen te halen. Dit geldt overigens ook voor andere planten die niet goed tegen de kou kunnen zoals bijvoorbeeld citrus- of olijfbomen.

Het leven in de vijver

Het buitenleven komt ook steeds meer op gang nu het steeds meer lente begint te worden. Dit geldt uiteraard ook voor het leven in en rond de vijver. Net als in je tuin zal je ook hier bij moeten snoeien waar dat nodig is. Dode planten zorgen voor algenvorming, dat vervolgens de leefomgeving in de vijver ernstig verstoord. Zorg er dan ook voor dat je deze verwijdert of vervangt voor nieuwe planten. Deze zijn namelijk weer volop te vinden in de diverse tuincentra. Tip: kies voor een gele dotter, deze fleurt je vijver extra op.

De eetbare tuin in april

Ook deze maand zijn er weer diverse groenten die gepland kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld van start gaan met je eigen kruidentuin of asperges. Ook makkelijkere groenten als wortelen, bieten of uien kunnen nu de grond in. De eerste rabarber kan overigens zelfs alweer geoogst gaan worden. En tenslotte zijn er mensen genoeg die in de zomer graag hun eigen aardbeien eten. April is de perfecte tijd om de bedjes in orde te maken door ze goed schoon te maken.

Kortom

  • Snoei de laatste restjes weg

  • Plant of zaai alvast vooruit

  • De kuipplanten kunnen weer naar buiten

  • Maak je vijver schoon

  • Een groot aantal groenten kunnen geplant worden

Veel tuinplezier!

Terug naar overzicht

TOP 5 AANBIEDERS

Gamma Bekijk deze aanbieder Praxis Bekijk deze aanbieder Karwei Bekijk deze aanbieder Hornbach Bekijk deze aanbieder Hubo Bekijk deze aanbieder Formido Bekijk deze aanbieder